top of page

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EGZERSİZLER

Romatizmal hastalıklarda uzun zaman sadece ilaç tedavisi ve eklemlerin istirahat ettirilmesi önerilmiştir. Ancak hareket eksikliği her zaman komplikasyonları arttırmıştır.

Eklemlerdeki ağrıya bağlı eklemler yeterince hareket edemezse eklem çevresi kaslar zayıflar ve hastanın aerobik ( nefes alıp verme ) kapasitesi düşer. Ancak pek çok hastada hareket ağrıyı arttırır. Ağrıya tepki hareketin kısıtlanmasıdır. Hareketsiz kalan eklemde kapsül ve çevre yumuşak dokular sertleşir.Eklem kontraktürleri ( kireçleme ) gelişir. Çevre kas ve tendonlar da kısalma , kullanılmamaya bağlı kas atrofisi ( erime ) eklenir.

Ayrıca eklem yüzeylerinde bozulma , pannus ( eklem yüzeyini örten yapı ) , loose body (eklem içi serbest cisim) eklem hareketine engeldir.

Egzersiz romatizmal hastalıklarda hastalığın evresine göre reçete edilir. Egzersiz reçetesinde egzersizin tipi , sıklığı ve şiddeti belirtilir.

Uygulama:

1. ROM (Eklem Hareket Açıklığı ) Egzersizleri

Egzersizler pilates ve yoga aracılığı ile yapılabilir. Su içinde yapılmasıda çok faydalıdır.

Amaç: Fonksiyonel eklem hareket açıklığını korumaktır.

Pasif egzersiz Aktif yardımlı egzersiz Aktif egzersiz Germe ve pozisyonlama

2. Güçlendirme Egzersizleri

Romatizmal hastalıklarda en sık eklem üzerine yük bindirmeyen egzersizler önerilir. Bu egzersizlerde kas boyu kısalmaz ve eklemde hareket oluşmaz.

Amaç : Eklem etrafındaki kasların güçlendirerek eklemi korumak ve hareketteki şok absorbsiyonunu sağlamak . Eklemin fonksiyonunu arttırmak.

İzotonik İzometrik Progresif rezistif

3.Endurans Egzersizleri

Romatizmal hastalıklarda dayanıklılık çok düşmüştür. Egzersiz planlanırken enduransa da dikkat edilir.Yüzme ve bisiklet ergometresi , su içi yürüme ve EMS ( Elektrik aracılığıyla kası güçlendirme ) en çok önerilen egzersizlerdir. Amaç eklemlere zarar vermeden kas enduransını ve dayanıklılığını arttırmaktır.

Sizlerde de romatizmal rahatsızlık varsa en kısa sürede bu işin uzmanı olan bir fizyoterapist eşliğinde egzersizlerinizi ihmal etmeyin. Deformasyon olduktan sonra süreç daha zor olacaktır. Bunu unutmayın.

İyi günler dilerim. Sağlıcakla kalın :)

Fizyoterapist Manuel Terapi Uzmanı Burak PEKDOĞAN


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page